marți, 15 decembrie 2009

Seful sectorului suflete - George Mihaita

photo:Mediafax.ro
Unii oameni se nasc pentru a sluji unei idei. Altii o duc pana la capat. George Mihaita s-a nascut pentru a fi actor, dar a dus la bun sfarsit o misiune pentru care va fi pomenit mai des decat pentru misia actoriceasca: aceea de a deslusi dramele adolescentilor. Si George Mihaita a facut in deceniul 9 al secolului trecut mai mult decat ar fi facut cabinetele de consiliere psihologica. Scrisorile primite de redactia Salutului in perioada ei de glorie incepeau astfel: Va rog foarte mult, ajutati-ma! Simt cum incet, incet ma prabusesc intr-un haos infricosator...; Nu-ti cer sa ma compatimesti, vreau doar sa intelegi...; Voi sunteti
ultima mea sansa. Sper din tot sufletul meu de fecioara sa-mi raspundeti...; M-am gandit sa scriu acum cand tristetea apasa pe sufletul meu, acum cand nu mi-au mai ramas decat lacrimile.

Actorul George Mihaita a fost un copil ca toti ceilalti oameni, numai ca el si-a adus aminte de asta. Anul acesta pe 23 septembrie a implinit 60 dea ani, a turnat pana acum in jur de 50 de filme si a jucat in alte cateva zeci de piese de teatru montate de diferiti regizori pe scene din Bucuresti si de aiurea. Este cel mai bun actor de comedie in rolul Henry Perkins din Bani din cer de Ray Cooney in regia lui Horatiu Malaele la Festivalul National de Comedie de la Galati din 2001, dupa ce in 1994 castigase premiul pentru cea mai buna interpretare masculina pentru rolul Tersit din Trolius si Cresida de William Shakespeare in regia lui Dragos Galgotiu acordat de Uniunea Umoristilor Romani.

In ciuda acestor succese actoricesti incontestabile, George Mihaita va ramane Domnul Diriginte. Acest om, care si-a trait la maxim adolescenta traita la Moreni, a simtit nevoia nevoia sa dea si altor adolescenti asemenea domniei sale, senzatia de echilibru si poate chiar speranta. Ideea pentru care d-l Mihaita a inceput sa se bata odata cu descatusarea mintii din 1990, va fi continuata intr-o zi de altcineva. Fara indoiala a fost un deschizator de drumuri, mult inainte ca vreun psiholog sa-si propuna ceea ce de fapt nu putea sa faca in locul D-lui Mihaita. Legitimitatea de care s-a bucurat in randul adolescentilor a fost si legiferata in 1997 cand presedintele Constantinescu a promulgat Legea 197. Un pas mic pentru om, un pas urias pentru Adolescenta. A doua duminica din luna mai va ramane in Romania, Ziua Adolescentei, iar semnalele politice, asa cum titra Dumitru Tinu inainte a pleca dintre noi, pe 1 ianuarie 2004, ne conduc 'spre statia sperantei'.

Omul nu poate fi judecat decat dupa mastile pe care e in stare sa le poarte si, in acelasi timp, dupa chipul pe care ni-l arata dupa ce s-a demascat si si-a dat jos rujul de pe fata. Avand o fizionomie de clovn care aduce aminte de zambetul poznas al presedintelui Iliescu, e de inteles distribuirea sa in roluri de circar (Performerii circului, 1981; Fram, 1983; Un saltimbanc la Polul Nord, 1981). Fara sa straluceasca in roluri dramatice, d-l Mihaita a fost distribuit si in piesele de teatru pentru televiziune, Sa umplem pamantul cu visuri de Dan Tarchila si Seful sectorului suflete de Alexandru Mirodan in regia lui Nae Cosmescu, un rol care ii aseaza actorului George Mihaita pe frunte o pecetecare nu va putea fi stearsa prea usor.




Niciun comentariu: