miercuri, 2 ianuarie 2008

Mango si intelectualii italieni

Intr-un loc nu prea indepartat de patria lui natala, Mango se trezeste intr-o buna zi ca ii este din ce in ce mai greu sa iasa din casa. Orasul in care traieste este la o aruncatura de bat de Napoli, centrul prostitutiei europene in perioada medievala. Dar Benevento nu mai e pentru el un vant prielenic, ci un vant rece care sufla din nord si care il indeamna sa se intoarca acasa. Pentru ca nu stie cu exactitate ce se intampla la Roma, pentru ca nu intelege de ce trebuie sa se ascunda si de ce i se spune sa mai ramana, cand privirile pe care le intalneste zilnic ii spun sa plece, evadeaza. Asa cum a incercat sa evadeze din Romania, evadeaza acum din Italia. Nu-i spune nimeni ca este captiv, e de ajuns ca o simte. O simte pe strada, in metrou si in autobuz cand e nevoit sa vorbeasca la telefon, o simte in statia de imbarcare in autocar atunci cand e scuipat si i se striga "zingarii!" sau "talibanii!". Aceasta e rasplata pentru visul lui, un vis pentru care ar munci oricat de mult, pana la epuizare, asa cum a facut-o de multe ori in ultimile luni. Vrea sa se intoarca inapoi cu un Fiat nou-nout. Dar in ultima saptamana isi da seama ca nu mai poate iesi pe strada, ca trebuie sa se ascunda si asta depaseste capacitatea lui de intelegere. Stie prea bine ca aceasta situatie ii are in spate pe “parlamentarii” lor, prinsi in campanii electorale, dezlantuiti in manipulari de presa, in lupte interne din care cineva trebuie sa iasa infrant.De data asta vor iesi pe usa din dos imigrantii ilegali, dar nu marocanii sau albanezii, ci specia cea mai vanata in zilele acestea cu o ferocitate nejustificata si xenofoba, o masa folosita acum in lupta electorala: romanii. Romanii din baraci, mai ales cei de etnie rroma, tolerati atata timp la periferia Romei, prin parcurile si prin boschetii oraselor ori direct in camp.
Ajuns acasa, el povesteste cu naduf despre tot ce a indurat acolo. Povesteste cum vor sa-i puna in carca mai multe decat a facut, pentru ca este dorit inapoi acasa. Este ajutat sa fie criminalul periculos, scandalagiul ba chiar mafiotul, atunci cand e nevoie de tap ispasitor pentru crimele mafiei sau doar ale bandelor de cartier. E indezirabilul prin excelenta al acestor zile fierbinti.
Mango da drumul la televizor si vede cum un bar din oraselul Paderno Dugnano din provincia Milano, este vandalizat de persoane carora nu li se poate distinge identitatea, dar sunt prezentate ca fiind ”cinci romani beti care arunca cu scaune si pahare intr-o scena ca in Vestul salbatic”. Aceasta caseta a camerei de supraveghere pe care nu se disting ziua si ora, este prezentata prin intermediul Italia1, trustul Mediaset, proprietatea lui Silvio Berlusconi. Primele cuvinte ale patronului barului, Angelo Salgaro, care apare cu un bandaj pe cap sunt: “Au distrus tot. Puteau sa faca tot ce doreau. Au venit cu intentia clara de a ne omori”. Intamplator sau nu, un anume Angelo Salgaro este consilier in cadrul primariei locale din partea partidului Aleanza Nazionale care face parte din coalitia de centru-dreapta condusa de Silvio Berlusconi. Mango ia un ziar si citeste despre Danut Milea, un roman ucis de doi colegi italieni in Sardu (vestul Sardiniei), pentru ca muncea mai mult decat ei pe un salariu sub pretul pietei. Romanul era un grajdar iubit de patronul sau deoarece lucra mai mult decat italienii care se temeau sa nu-si piarda slujba din aceasta cauza. A avut momente in care a simtit si el o parte din ura si invidia care l-au ucis pe baciul moldovean din Sardu. Simte toate astea si nu mai doreste sa se intoarca pe santierul de langa Benevento. “Ora Basta! “Gata cu umilintele, cu tendintele rasiste care afecteaza Italia de la moartea Giovannei Regianni. Intr-o petitie on-line a intelectualilor italieni care a adunat in jur de 1500 de semnaturi, de condamnare a acestora si a incriminarii in masa a unui popor, se afirma: “Ura si suspiciunea alimenteaza generalizari eronate cum ar fi ca toti romanii ar fi rromi, ca toti rromii ar fi hoti si criminali sau ca toti hotii si asasinii trebuie expulzati din Italia”. Dar Mango a fost plecat de mai multe ori in Italia, stie ca aceste cuvinte nu vor avea efect. Pentru el, visul s-a mai indepartat putin, a capotat in delirul invidiei si al urii. Dar nu va renunta. Urmeaza din nou Romania, ca pe o ruta care se invarte in cerc. Romania aceasta care vrea sa scape de coruptia cronicizata. Prima oprire-referendumul asupra votului uninominal din 25 noiembrie.

PS. Referendum dupa care, se vede treaba, nici Basescu nu mai e asa de popular pe cat credea. Dar, in curand, vom vota din nou. Nu pe cei care se cred vesnici si ne fac "tigani imputiti", asta e sigur! Pentru ca, oamenilor politici nu li se cere doar sa foloseasca un limbaj adecvat politic, dar si unul adecvat bunului simt. La D-l Basescu rareori le intalnim pe ambele, iar atunci cand le intalnim sunt de fatada nu de esenta. Hai Romania!
noiembrie, 2007. actualizat ianuarie2008

Niciun comentariu: